Drogrehabilitációs intézet alakul fiatalkorúak számára

A  14-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére hazánkban jelenleg nem biztosított a magas küszöbű, bentlakásos ellátás, pedig egyre növekszik az érintettek száma. Ezen helyzeten javítana a Magyar Református Egyház missziója a Fiatalkorúak Drogterápiás Intézetének létrehozásával.

„Kik fölépíttettetek az apostoloknak és prófétáknak alapkövén, lévén a szegletkő maga Jézus Krisztus.” (Ef. 2,20)

A Református Egyház 1984 óta végzi szolgálatát. A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon, a Válaszút Misszió (Budapest), és az Újvárosi Drogambulancia (Dunaújváros) számtalan teljes értékű munkát végző, családot alapító és nevelő embert „adott vissza” a társadalomnak elkötelezett, szakmailag magas színvonalú, eredményes munkával. A talajt és kontrollt vesztett fiatalok szeretetigénye, lelki igénye, a valahová való tartozás iránti vágya nagy, ezért egy keresztyén közösség sokat adhat számukra az értékeiből. Intézményeinkben szakértő, multidiszciplináris teamünk holisztikus szemléletben dolgozik. A változáshoz vezető út a szeretetteljes légkör.

A jelenlegi magyarországi helyzet szerint a 14-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére az ellátórendszer egyáltalán nem biztosít magas küszöbű, bentlakásos ellátást. Csupán néhány, speciális gyermekvédelmi intézmény foglalkozik a fiatalkorúak drogterápiájával. Ez azt a helyzetet eredményezi, hogy kizárólag állami gondozott (átmeneti vagy tartós nevelésbe vett) fiatalkorúak juthatnak hozzá professzionális, bentlakásos drogterápiás kezeléshez. Azaz a fiatalkorút ki kellene emelni a családjából ahhoz, hogy kezelni lehessen – ezzel elvágva őt a családtól, amely megléte pedig éppen a gyógyulást segítené, és amelybe való visszaintegrálása az egyik legfontosabb terápiás célkitűzés kell, hogy legyen. Magyarországon az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott a 18 év alatti fiatalok kábítószer problémáinak száma.

Célunk, a drogterápiás tevékenységünk kiterjesztése a 14-18 éves korosztályra, akik kezelése szakmailag külön indokolt a felnőtt korú drogfüggőktől, egyrészt a deviáns viselkedés eltanulása, elmélyülése, másrészt az eltérő kezelési igény miatt. A felnőtt korúak kezelése olyan kialakult, működő személyiségfunkciókra épít, melyek a kamaszoknál még nincsenek meg. A fiataloknál sokkal inkább a pedagógiai-képzési programra kell építenünk a terápiát, sokkal szorosabb támogató (mentor) jelenlét mellett. Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy drogfüggők esetében az első kábítószer-használat egyre inkább eltolódott az alacsonyabb életkorok felé, egyre több a 14-18 éves. Ezen új intézmény új kihívásokat és lehetőségeket ad a mai droghasználat és deviáns viselkedés visszaszorítására, kezelésére.

 

Egyelőre várólistára tudunk jelentkezőket fogadni.
Felvételi beszélgetések:
Előzetes időpont egyeztetés szükséges!

Budapest – Válaszút Misszió:
Szerdánként 10 – 12 óráig
Soós Dóra és Erőss Éva
Cím: 1122. Budapest, Csaba u. 3
Telefon: (1) 224 0122
E-mail: valaszutiroda@freemail.hu
www.valaszutiroda.hu

Dunaújváros – Újváros Drogambulancia:
Keddenként 10 – 14 óráig
Tringer Andrea és Vajda Zsófi
Cím: 2400 Dunaújváros, Petőfi Sándor u. 1.
Telefon: +36 25 788 962
Fax: +36 25 788 984
Mobil: +36 30 490 9326
E-mail: info@ujdrogambulancia.hu
www.ujdrogambulancia.hu
Ami biztosan kell:
-TBC lelet (6 hónapnál nem régebbi)
-HIV, Hepatitis szűrés
-Háziorvos (Eü. állapotfelmérés)
-Szakorvosi beutaló (gyermekpszichiáter)
-Személyes iratok

Kategória: Híreink | A közvetlen link.