Tudomány vagy divat a pszichológia?

Ijjas Bernadett szerény, törékeny alkatú, szép nő, aki korábban szépségversenyen is indult, azt gondolom, mindenki számára szimpatikus jelenség. Ez idáig rendben is van, de hogy köt ki egy ilyen ember a drogambulancián, a börtönökben és időnként a fegyveres testületeknél?

A válasz rendkívül egyszerű, pszichológus vagyok. Eredetileg orvosi pályára készültem, de mivel az egyetem nem egy alkalmazás, amelyet letöltök, és ott van. Történt, hogy a felvételin egyetlen ponton múlott, hogy a pszichológiát választottam. Az nem volt kérdés számomra, hogy a pálya, melyet választok, a segítségnyújtásról kellett, hogy szóljon. Ez egy belső késztetés, és azt gondolom, nem is kell külön magyarázni.
A pszichológia átszövi minden ember életét a hétköznapokban, és alkalmazza azt mindenki, külön előképzettség nélkül is több-kevesebb sikerrel. Engem nem az emberi alkalmazkodás megfelelő formája érdekelt, hanem az a tudomány, mellyel az embereken segíteni lehet.
A párkapcsolati vagy munkahelyi pszichológia rendkívül népszerű manapság, és érdekes, de minél fejlettebb egy társadalom, annál inkább előtérbe kerülnek ezek a szegmensek mint megoldandó problémák. Mégis úgy gondoltam, hogy van olyan terület, ahol nagyobb szükségük van az embereknek az általam nyújtott segítségre.
Kifejezetten érdekelt a csoportdinamika, így kerültem a drogambulanciára pszichológusként. Ez speciálisan az a terület, ahol az ember igazán segítséget tud nyújtani a függőségben szenvedőknek.

A dolog lényege, hogy akkor nyúlnak az emberek valamilyen szerhez, ha az életben jelentkező problémáikra nem tudnak racionális választ adni, mellyel kezelni, feldolgozni tudnák a kialakult helyzetet. Ekkor kell valami külső, valami emberfeletti szer vagy „hatalom”, amely megoldja a számára megoldhatatlant. A börtönökben hasonló a helyzet. Az ott lévők sokszor azért lépnek a bűn útjára, mert úgy érzik, a társadalom nem ad megfelelő választ a gondjaikra, és a bűnelkövetői körökben találják meg azt a közeget, ahol megértik. Sokszor nem is a bűn elkövetéssel kezdődik a dolog, csupán egy valahova meneküléssel, és csak később viszik bele a mentálisan meggyengült embert a rosszba. A fegyveres testületeknél pedig az előbb említetteknek épp a másik oldalát látjuk. Az itt dolgozók éppúgy a rossz közelében vannak, csak pont a másik oldalon. Ezt sem könnyebb feldolgozni.

Az eddigiek a munkámról szólnak, de amikor ennek vége, azért én ember vagyok önálló személyiséggel. Szeretem a divatot, de nem feltétlenül ragaszkodom a világmárkákhoz. Pontosabban csak akkor, ha annak olyan a stílusa, hogy passzol az egyéniségemhez, és nem csupán két hónapra szól. Sokszor azért viselnek jól láthatóan márkás darabokat az emberek, mert ezzel szeretnének kitűnni a tömegből. Azt nem veszik észre, hogy gyakran egy sztenderd márka vagy ruha viselésével épp az ellenkezőjét érik el. Pont ettől lesznek hétköznapiak, hisz mindenki ezt viseli, így nemhogy kitűnnének, de épp beleolvadnak a tömegbe. Nincs rajtam tetoválás sem, pedig ma ez nagy divat. Sokszor művészi alkotások, de nekem mégis idegen. A céltalanságától lesz idegen, attól, hogy csupán egy dekoráció, egy divathóbort. Más a helyzet, ha valaki valamilyen különleges csapathoz tartozik, melynek védjegye az adott motívum. De lehetőleg ez pozitív értelmű legyen. Érdekes ellentmondás az életemben, hogy míg a környezet, ahol mozgok, a külsőmmel foglalkozik általában, addig én a belső értékeket keresem. A pszichológia is épp erről szól, az emberekben megbúvó belső értékekről, illetve a hibák kijavításáról. Ezért aztán úgy gondolom, hogy kívülről is csak az lehet szép, aki belülről is az.

 

Forrás: https://www.duol.hu/

Kategória: Egyéb | Tudomány vagy divat a pszichológia? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Építő és romboló függőségek, és a mértéktartás

Nem hiszem, hogy létezik olyan ember a földön, akinek ne lenne valamilyen építő vagy romboló függősége. A függőség néhány típusa kimondottan az életünket szolgálja. Függünk a levegőtől, hiszen nélküle nem tudnánk élni. Függünk a víztől, hiszen nélküle szomjan halnánk. Függünk az ételtől, hiszen nélküle éhen halnánk. Függünk az otthonunktól, hiszen nélküle ki lennénk téve az időjárás viszontagságainak. És így tovább. A zavar ott szokott kezdődni, amikor valaki olyan dologtól vagy dolgoktól kezd el függeni, vagy olyan mértékű lesz a függőség ami nem az életben maradását szolgálja, hanem rombolja az egészségét. Ilyen esetben a függővé vált ember már nem tud mértéket tartani. Például túl sokat eszik. Vagy dohányzik. Vagy halálra dolgozza magát.

Nekem is van(nak) függőségeim. Például szeretek dolgozni, és fontos nekem a munka. :). És néha erőteljes rendrakási mánia tör rám. De hosszú távon egyiket sem szoktam túlzásba vinni.

A függőség lelki oka: tudat alatti feszültség

A függőségek kialakulásának oka mindig az (és ezért nem tudják őket igazán elmulasztani, mert ezt figyelmen kívül hagyják!!!), hogy a függő embernek van valamilyen tudat alatti kínzó, rossz érzése, hiányérzete, stressze, szorongása, amelyet valahogyan csökkenteni kell, különben úgy érzi, megbolondul. Ez a stressz és szorongás a függőség lelki oka, és nagyrészt a gyerekkorunkból származik. Gyakori az olyan embereknél, akik azt bizonygatják, mint az egyik kedves levélíróm, hogy: “Engem tisztességes családban becsületesre, dolgosra neveltek, soha senkit nem bántanék, és mindenkinek csak segítek, ha tudok…” Nos, ez valószínűleg így igaz, de gondoltál-e már arra, hogy e mondat mögött mekkora fájdalom és lemondás lehet? Miről kellett lemondania az ilyen embereknek? Mert abban szinte biztos vagyok, hogy az ilyen emberek érzelmi igényeit a gyerekkori rokonságukban nem elégítették ki. Nem tanították meg őket az érzelmeiket kezelni, kifejezni sem (hiszen erre a szüleik sem voltak képesek).

Ezért van az is, hogy a dohányosok nem figyelnek oda a saját stresszes, szorongó érzésükre. Nem tudatosítják, nem kezelik azt, hanem automatice nyúlnak a cigaretta után. Mert ezt a mintát látták: lehet hogy a szülők maguk is függők voltak.

Lássuk röviden, miktől is függhetünk? Rengeteg mindentől.

Vegyi anyagoktól: nikotin, alkohol, patikai tünetelnyomó veszélyes hulladékok, drogok, étel. Hiszen a dal is kifejezi: “alkoholba fojtom bánatom…” Milyen bánatról is van szó, és miért is kell azt alkoholba fojtani?

Tevékenységektől: vásárlás, szex, takarítás, munka, szerencsejáték, számítógépezés, evés. Ezeket a függőségeket már sokkal nehezebb észrevenni, de nem lehetetlen.

Emberektől: szülő, partner, gyerek, rokon, barát, egészségszakember, tanár. Amikor csak szenvedünk egy kapcsolattól, de nem merünk neki véget vetni, mert félünk, hogy nem lesz jobb…és így tovább.

Hogyan változtass a függőségen?

A legelső lépés az, hogy amikor legközelebb rágyújtanál, vagy túl sokat dolgoznál, vagy megennéd azt a huszonharmadik falatot, amire már nem vagy éhes, akkor állj meg egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól:

Kedves lényem, tényleg erre a csökkentő eszközre van szükséged? Ha nincs, mit jelent ez a jelzésed, mi az igazi baj? Mire lenne helyette szükséged, mit vársz tőlem? És várd a lehetséges válaszokat a lényedtől. Ahhoz, hogy a stresszoldó kezelés működjön, ez feltétlenül szükséges.

Kategória: Egyéb | Építő és romboló függőségek, és a mértéktartás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

„A herbálért kattog az ember már az első használat után.”

A drogpiac az utóbbi években teljesen átformálódott, új szerek jelentek meg, melyeknek nemcsak a hosszútávú hatásuk bizonytalan, hanem azonnali hatásuk sem ismert 100%-ig. Összefoglaló néven ezeket nevezzük designer drogoknak. A drogterjesztők a törvényeket megkerülve igyekeznek ezeket a veszélyes anyagokat legálisnak feltűntetni és füstölőként, fürdősóként vagy akár legális fűként árusítani.

A herbál (más néven: biofű, műfű, spice) ma a legelterjedtebb designer drog.

tény: Ezek a termékek semmilyen természetes anyagot nem tartalmaznak, teljesen szintetikusak és mérgezőek. Alapja egy Kínából származó fehér por, amelyet valamilyen oldószerrel higítanak fel és növénytörmeléket adnak hozzá, majd cigarettapapírba sodorva szívják el. Hatása a teljesen kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy valójában milyen vegyület van benne és, hogy milyen erős koncentrációban tartalmazza azt. Emiatt a túladagolás veszélye is fokozott!
tény: A herbál nem a marihuána olcsóbb és legálisan beszerezhető verziója. Sok internetes fórumon olvashatjuk, hogy olyan mint a marihuána. Valójában csak a használati módja hasonlít a marihánához, a hatása teljesen már. A herbál egy teljesen szintetikus szer, amelynek összetétele sokféle lehet. Valójában a hatása teljesen eltér a marihuánától, mert míg ez az érzékszervek működését erősíti fel, addig a herbál a gyors eufóriaérzés után depressziót okoz.
tény: A herbál használata kiszámíthatatlan testi és pszichés tüneteket okoz. Ezért rendkívül veszélyes még a kipróbálása is. Míg a „hagyományos” kábítószerek esetében az orvosudomány rengeteg információval rendelkezik a tüneteket és a kezelési módokat illetően, addig a designer drogok esetében nincsenek ilyen ismeretek. Az eddigi vizsgálatak alapján elmondható, hogy a herbál használata súlyos fizikai rosszulléttel, hallucinációkkal és halálfélelemmel jár. Továbbá nyugtató, szedáló hatással is bír, de a kiürülése során egyre inkább lesz jellemző az izgatottség, ingerlékenység a használóra.
tény: A szervezet a herbál használatához sokkal gyorsabban hozzászokik, kialakul a szer iránti tolerancia, ami a szer egyre gyakoribb használatához vezet. A herbál esetében a dependencia (függőség) kialakulásának kockázata is jelentős, ugyanis míg a marihuána fogyasztók napi 1-2 alkalommal szívnak, addig a herbált használók naponta akár 10-nél többször is. Ennek oka, hogy a herbál hatása sokkal rövidebb ideig tart, és a kezdeti kellemes érzéseket, hamar követi depressziós hangulat.
De mit tudnak a kamaszok a herbálról?

Két fókuszcsoportos interjú keretein belül kérdeztük meg a leginkább érintett korosztályt, hogy milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkeznek a herbálról.

A megkérdezett diákok általános iskola felső tagozatába illetve középiskolába járnak. A többségük nem tudta, hogy mi a különbség a marihuána és a herbál között. Sokan úgy tudták, hogy a herbál a marihuána egyik típusa, amely erősebb, de olcsóbb a fűnél. Ugyanakkor azt tudták, hogy nem mutatja ki semmilyen vizsgálati módszer, viszont a veszélyeivel már nem voltak tisztában. Szerintük „nem rizikós” használni, és nem szoktak azon gondolkodni, hogy milyen veszélyes anyagokat tartalmaz. Viszont tudták, hogy függőséget okoz, sőt állításuk szerint sokkal gyorsabban rá lehet szokni, mint a fűre, mivel egy gyors, intenzív eufóriát vált ki. Azonban a hatás maximum 1 óráig tart, de leggyakrabban csak 30 percig. Általánosan elmondták, hogy jellemző tünetek a bevörösödött szem, az egész test zsibbadása, megmerevedett test, erős szívdobogás és a megemelkedett folyadékigény. Azok a diákok, akik már használtak herbált, elmondták, hogy kb. 11-12 éves korukban próbálták ki először. A fő ok pedig az unalom és a baráti társaság ráhatása.

Látható, hogy vannak tévhitek, amelyek masszívan élnek a kamaszok körében, de elég sok pontos információval is rendelkeznek. Ezért megrendítő az érdektelenség a saját egészségük iránt, amelyet tapasztaltunk. A szert használó fiatalokat nem érdekli, hogy milyen mérgező anyagok vannak a herbálban és nem foglalkoznak azzal, hogy komoly függőség alakulhat ki náluk. Elgondolkodtató, hogy vannak olyan fiatalok, akik úgy gondolják, hogy az életük nem értékes, hogy az egészségük nem fontos és a „valamiben meg kell halni” elv szerint élnek tizenévesen.

Kategória: Egyéb | „A herbálért kattog az ember már az első használat után.” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kételyek a kamaszkori fűszívás következményei körül

Egy két évtizedre kiterjedő, utánkövetéses vizsgálat nem igazolta vissza a kamaszkori füvezés ártalmait – ettől még a kutatást nem szabad perdöntő bizonyítékként kezelnünk

A kannabisszal kapcsolatos egyik legrégebbi, máig sem kielégítően tisztázott kérdés, hogy a kamaszkori, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat-e a későbbi megbetegedésekhez és az olyan mentális problémák megjelenéséhez, mint a pszichózis és a szkizofrénia. A válaszokért folytatott tudományos igyekezet termékeny folyamat, hiszen a kutatásoknak köszönhetően olyan adalékokkal gazdagodhattunk, mint például hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén jelentős szerepet játszathatnak a mentális betegségek felszínre kerülésében, de a tinédzserkori rendszeres füvezéssel járó IQ csökkenés elméletére is többféle ellenvetés született. A pro és kontra eredmények ismeretében biztosan csak annyit állíthatunk, hogy a kizárólag a kannabisz használatából fakadó mentális problémák megjelenése kérdéses, ám továbbra is úgy tűnik, hogy a legtöbb kockázatot a kamaszkori rendszeres füvezés rejti. Egy új vizsgálat – melynek eredményei a kutatókat is meglepték – ezt a dogmát is megkérdőjelezi.
A Pittsburghi Egyetem és Gyógyászati Központ, valamint a Rutgers Egyetem kutatóinak vizsgálata egy nagyobb egészségügyi felmérés keretében 408 férfit tanulmányozott kamaszkoruktól a 30-as éveik közepéig. „Kissé meglepő eredményt kaptunk. A kamaszkorban elfogyasztott marihuána mennyisége és gyakorisága ellenére semminemű különbséget nem tapasztaltunk a mért mentális és a fizikai egészségügyi következményekben” – nyilatkozta Jordan Bechtold kutatásvezető. Az USA első legalizációja óta még intenzívebben vizsgálják a kamaszkori kannabiszhasználat hosszú távú következményeit és bár a friss tanulmány kutatói különböző pszichotikus tünetekre, rákos megbetegedésekre, asztmára és légúti betegségekre számítottak, semmi effélével nem találkoztak. Nem találtak kapcsolatot a kamaszkori füvezés és a depresszió, szorongás, allergia, fejfájás és a magas vérnyomás között sem. Az 1987-ben indult kutatásba 14 éves, állami iskolába járó fiúkat vontak be egészségügyi és szociális vizsgálatok céljából. 12 éven keresztül félévente-évente vizsgálták az állapotukat, majd a minta megszűrését követően 408 alany esetében végeztek visszakövetéses vizsgálatot 36 éves korukban. Az alanyok 54%-a afroamerikai, 42%-a fehér, 4%-a pedig egyéb etnikumú volt, de az eredményeik között nem figyeltek meg eltéréseket közöttük.

Az alanyokat négy csoportba osztották. 46%-uk csekély mennyiségben vagy egyáltalán nem használt kannabiszt, 22%-uk korán vált rendszeres fogyasztóvá, 11% csak kamaszkorában fogyasztott és 21%-uk a tinédzserkora végén vált fogyasztóvá. Az a csoport, aki már korakamaszkorában rendszeres használóvá vált, sokkal magasabb arányú kannabiszfogyasztásról számolt a későbbi években, majd a fogyasztásuk 22 éves korukban tetőzött átlagosan évi 200 napi füvezéssel, ezután pedig csökkenésnek indult. A kutatók kiszűrték az olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, egyéb illegális szerek használata és az egészségügyi biztosítással rendelkezés hiánya. A várakozásokkal ellentétben még a kamaszkoruk óta rendszeresen fogyasztók sem produkáltak rosszabb egészségügyi eredményeket azoknál, akik egyáltalán nem használtak és használnak kannabiszt.

A konklúzióban a kutatók elmondják, hogy a gyógyászati és a rekreációs célú marihuánahasználat újabb engedélyezései miatt fontos többet tudni a kannabisz hosszú távú hatásairól, de az ő tanulmányuk semmilyen alátámasztással nem szolgál arra nézve, hogy a tinédzserkori rendszeres használat később fizikai vagy mentális betegségekhez vezetne. Megjegyzik, hogy ez természetesen nem vonja kétségbe az ettől különböző eredményre jutó vizsgálatokat és a döntéshozóknak minden egyes eredményt hozzá kell adnia a nagyobb képhez, hogy megfelelő szabályozás születhessen.

A Psychology of Addictive Behaviors szakfolyóiratban publikált tanulmány teljes terjedelmében hozzáférhető online az Amerikai Pszichológiai Társaság honlapján.

Forrás: http://drogriporter.hu/

Kardos Tamás
Drogriporter
2015.08.06.

Kategória: Híreink | Kételyek a kamaszkori fűszívás következményei körül bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az eredeti szereplőkkel tér vissza a Trainspotting…

trainspotting_by_nikograffin-d6fqq17

Bár Danny Boyle néhány éve még arról beszélt, hogy a Trainspotting folytatása, a Pornó egy nem túl jó regény, most mégis azt nyilatkozta, hogy annak adaptációja lehet a következő filmje. A rendező azt mondta, hogy az 1996-os heroinista kultfilm főszereplői is benne vannak a dologban, már csak össze kell tudniuk egyeztetni a dolgokat.

 

 

 

Trainspotting

A történet alapjául Irvine Welsh 2002-es Pornó című könyve szolgál majd, ami tíz évvel az előzmények után játszódik, amikor a már jól ismert szereplők kezdenek kiöregedni a herkából. A sztori középpontjában a Beteg Srác áll, aki meleg pornót forgat, miközben Spud és Begbie egyre jobban bekattan, Renton pedig egy jól menő klubot üzemeltet Amszterdamban.
Úgy tudni, Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller és Robert Carlyle is szívesen felelevenítené a régi karaktereket, a forgatókönyvért pedig az a John Hodge felel majd, aki a ’96-os filmen is dolgozott. Boyle annak is örülne, ha a film már jövőre mozikba kerülne, a Trainspotting ugyanis akkor ünnepelné a huszadik születésnapját.

 

 

Kategória: Egyéb | Az eredeti szereplőkkel tér vissza a Trainspotting… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Friss hírek a tini rehabról. Válaszok arra a kérdésre, hogy milyen terápiára készülhet a fiatal szenvedélybeteg, milyen utat járhat be a tiszta élethez!

tini_rehab

Kedves Fiatalok!

Kedves Szülők/Hozzátartozók!

A várhatóan ez év novemberében induló MRE KIMM Fiatalkorúak Drogterápiás Otthon terápiája az alábbiak szerint vehetők igénybe.

A tényleges felvételt az otthonba közel 1 hónapos előgondozás előzi meg amelyet két helyszínen Budapesten és Dunaújvárosban lehet kérni az alábbi címeken:

Egyelőre várólistára tudunk jelentkezőket fogadni.
Felvételi beszélgetések. Előzetes időpont egyeztetés szükséges!

Budapest – Válaszút Misszió:
Szerdánként 10 – 12 óráig
Soós Dóra és Erőss Éva
Cím: 1122. Budapest, Csaba u. 3
Telefon: (1) 224 0122
E-mail: valaszutiroda@freemail.hu
www.valaszutiroda.hu

Dunaújváros – Újváros Drogambulancia:
Keddenként 10 – 14 óráig
Tringer Andrea és Vajda Zsófi
Cím: 2400 Dunaújváros, Petőfi Sándor u. 1.
Telefon: +36 25 788 962
Fax: +36 25 788 984
Mobil: +36 30 490 9326
E-mail: info@ujdrogambulancia.hu
www.ujdrogambulancia.hu

Ami biztosan kell:
-TBC lelet (6 hónapnál nem régebbi)
-HIV, Hepatitis szűrés
-Háziorvos (Eü. állapotfelmérés)
-Szakorvosi beutaló (gyermekpszichiáter)
-Személyes iratok

 

A terápiáról bővebben:

A jelenlegi magyarországi helyzet szerint a 11-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére az ellátórendszer egyáltalán nem biztosít magas küszöbű, bentlakásos ellátást. Magyarországon az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott a 18 év alatti fiatalok kábítószer problémáinak száma.

Célunk, a fiataloknál a pedagógiai programra építeni a terápiát, sokkal szorosabb támogató (mentor) jelenlét mellett. Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy drogfüggők esetében az első kábítószer-használat egyre inkább eltolódott az alacsonyabb életkorok felé, egyre több a 11-18 éves. A programban részt vevő fiatalkorúak terápiájuk sikeressége esetén ismét a társadalom hasznos tagjává válnak. Mivel esetükben korai beavatkozásról van szó, jelentősen nőhet a kezelés hatékonysága és eredményessége.

A program célja és feladata

Célunk a deviáns, szerfogyasztó (alkohol, kábítószer, játék, stb.), az iskolai tanulmányait hanyagoló, vagy túlzott iskolai hiányzások miatt eltanácsolt fiatalok támogatása. Szeretnénk segíteni abban, hogy a fiatalok megtalálhassák útjukat egy boldog fiatal felnőtt léthez.

Kik jelentkezhetnek az intézménybe?

11-18 éves fiúk
Szenvedélybetegek vagy problémás szerhasználók
Akiknek érvényes TB kártyájuk van
Akiknek szülője/gondviselője/gyámja együttműködik intézményünkkel
A terápiás kezelés időtartama

A terápiás időszakot személyre szabottan, a próbaidő után, a szakmai team ajánlja meg.
Időtartama 3 – 12 hónap lehet. A terápiás időtartam az iskolai évet figyelembe véve, a családi támogató hálózatot és az addikció (függőség) súlyosságát figyelembe véve kerül megállapításra.

Munkatársaink felkészült, elhivatott, szeretni tudó és részben saját élménnyel is rendelkező jól képzett szakemberek, akik hivatásukként értelmezik munkájukat.

Ellátási területünk: Országosan ellátjuk az érintett fiatalokat.

Zénó

Programjaink

-Drog- és alkoholmentes környezetben teljes ellátás, napi háromszori étkezés, háromágyas szobákban történő elhelyezés
-A meglevő készségek feltárása és erősítése
-Stresszkezelés, szorongáscsökkentés és -oldás
-Asszertivitás és konfliktuskezelés
-Kommunikáció fejlesztése
-Tanulási készségek fejlesztése
-Szabadidő hasznos eltöltése
-Új, harmonikusabb családi dinamika megteremtése, szülői vagy hozzátartozói konzultáció
-Családterápia
-Önállóság és felelősségvállalás
-Sport
-Keresztyén hit lehetőségének megélése
-Élményterápiás foglalkozások
-Művészetterápia
-Zeneterápia
-Önismeret
-Oktatási szolgáltatások
-Egyéni esetkezelővel konzultációk
-Közösségi és csoportos terápiás eszközök
-Utógondozás (visszaesés megelőzése)

Spiritualitás

Lelki gondozás egyénileg
Közösségi alkalmak, csoportos beszélgetések
fiatalkoruak-drogterapias-intezete-epitkezes9

Még többet…www.tinirehab.hu

 

Kategória: Egyéb | Friss hírek a tini rehabról. Válaszok arra a kérdésre, hogy milyen terápiára készülhet a fiatal szenvedélybeteg, milyen utat járhat be a tiszta élethez! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A misszióról…

Sokféle elveszettség tapasztalata sűrűsödik össze a harmincegyedik zsoltárban. A panaszos szavakat akár a Kallódó Ifjúságot Mentő misszió kliensei is írhatták volna. Azonban nem a panasz, hanem a hála hangjai szólaltak meg október elején, a drogmisszió történetének harminc évére emlékező konferencián a fővárosi Hold utcai református templomban.

Élet- és embermentés
Két drogterápiás otthon, két alacsonyküszöbű ellátást nyújtó iroda, egy közösségi hely, egy alkoholmentes kávézó, egy rehab tinédzsereknek és számtalan megváltozott élet – látványos részei egy misszió harmincéves történetének. Akár a fiúk, akik hetekkel, hónapokkal ezelőtt még magányosan és reménytelenül éltek máról holnapra, ma megilletődötten éneklik a misszióban szeretett ifjúsági énekeket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében úgy fogalmazott, élet- és embermentő munkát végez a misszió, amelyért a kormány nevében köszönetet mondott a KIMM munkatársainak.

hatter1a

Kirúgott drogosok
1984-ben hivatalosan nem létezett drogprobléma Magyarországon. Sokkal nagyobb volt a baj: egy egész ország kallódott. A pártállam a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsán keresztül a református egyházat bízta meg azzal, hogy – akár az alkoholmisszió mintájára – kezdjen valamit a tengő-lengő fiatalokkal, az se baj, ha megtérnek. Így kapott megbízást a munka koordinálására Adorján József fasori esperes, aki lelkes hatodévesére, Erdős Eszterre bízta a kallódó misszió munkáját, Bogárdi Szabó István akkori Salétrom utcai beosztott lelkészre pedig a munkaág felügyeletét. A fiatal lelkésznő eredetileg a gimnáziumokból kirúgott fiataloknak szeretett volna közösséget létrehozni, de időközben nyilvánvalóvá vált számára, hogy a kallódók kivétel nélkül drogosok. Az is hamar kiderült, hogy nem elég csak bibliakört tartani nekik, mert a lélek kész, de a test erőtlen, és három év alatt nyolcan haltak meg a közel negyven kallódó missziós fiatalból – 1986-ban HEKS-támogatással vásárolták meg az első terápiás célú parasztházat, amelyben 1987-től előbb Csákány Tünde, majd Topolánszky Ákos vezette a svájci, majd kanadai mintára szerveződő munkát.

Misszió új utakon
A zsibriki otthon történetében két párnak volt kulcsszerepe: Victor István és Erdős Eszter lelkészházaspárnak, akiket Hidasra kerülésük után pár nappal követett egy leállni szándékozó, drogos pár a fűtetlen parókiára. Ők voltak az első fecskéi a ma alapítványi formában Szabó Judit református lelkész vezetésével működő drogterápiás otthonnak. Tíz évvel később kórház minősítést kapott az OEP-től a ráckeresztúri otthon, és megkezdte munkáját a Válaszút Drogkonzultációs Iroda a Csaba utcában. 2012-ben a budapesti Tisztás Közösségi Hellyel és a dunaújvárosi drogambulanciával bővült a szolgálat, idén pedig alkoholt nem árusító ifjúsági kávézó nyílik a budapesti Kálvin téri templom szomszédságában, valamint elkezdődött a tinirehab építése is – minderről Victorné Erdős Eszter misszióvezető számolt be a konferencián.

út

Reményt adni
A terápiás közösség lényege kezdettől fogva a szeretet, amelyben reményt vesztett életek gyógyulhatnak. Ennek erejéről beszélt Orsolics Zoltán Zénó bizonyságtételében. A fiatalember tizenhat évvel ezelőtt egy sporttáskával érkezett Ráckeresztúrra, reményt vesztetten, válaszút elé jutva: hajléktalanság, drogfüggőség, kilátástalanság, az nem lehet, hogy ennyi az élet. A misszióban kapta meg első bibliáját, ami pont az ő történeténél nyílt ki: a tékozló fiúnál. – Döbbenten olvastam, hogy kétezer évvel ezelőtt megírták a történetemet. Hitetlenségből hitet, reménytelenségből reményt, szeretetlenségből szeretetet kaptam, az Úr megadta ezt nekem. Nem kellett semmi más, csak nyitottság, és megtapasztaltam Isten valóságát. Megértettem, Isten nézőpontja más. Nála a tékozló fiú története valójában a megtalált fiúé – fogalmazott Zénó, aki terápiája óta igyekszik továbbadni, amit kapott, jelenleg az épülő tinirehab szakmai vezetőjeként.

Mégis
– Mégis – ez az Isten kegyelmének nagy titka, az ajtó, amelyen beléphetünk – kezdte ünnepi igehirdetését Bogárdi Szabó István. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az aznapra kijelölt igeszakaszból, a Jer 4,1–14-ből két feszültséget emelt ki: a megtérés végzetes félreértéséről, valamint a próféta és Isten vitájáról beszélt. Mint mondta, sokszor alkudozunk Istennel, és megtérés helyett visszatérünk szokásokhoz, illúziókhoz, valamikori boldog állapotokhoz, de nem térünk vissza a felséges Istenhez, a szent élethez. – Illúzió helyett az illumináció vár, amikor Isten szava átvilágít rajtunk, és minden fénybe kerül. Nagy csoda van ebben a feszültségben: Isten maga, személyesen szól, akkor is, ha nekünk talán már semmi közünk nincs hozzá – mondta a püspök. A másik feszültség még súlyosabb, szent vita, a próféta és Isten vitája. A legismertebb ilyen Jónásé, aki hirdeti, hogy elpusztul Ninive, de végül a tök pusztul el a feje felől. Jónás így perel az Úrral: „Tudtam, hogy könyörületes vagy!” Jeremiás is tudja, hogy könyörületes az Úr, mégis azt mondja: „bizony igen megcsaltad népedet!” Később önmagára nézve is ezt mondja – „rászedtél, Uram, és azt mondtad, ez is a te akaratod!” Bogárdi Szabó István hangsúlyozta, hogy ezt csak a szent emberek és a nagy imádkozók merik felvetni Istennek, és imádságra buzdított, amelyben a panasz is elmondható. – Minden panaszénekünk benne van abban, amit Krisztus mondott a kereszten: Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem? Ebben a kiáltásban megtisztul a mi életünk is. Sokszor tovább tart a szívünk megtisztítása, mint ez az egyszerű szó: megbocsáttatott. Sokáig tart megtisztulni, aki ezt elkezdte, az tudja. Aki még nem kezdte el, kóstoljon bele, milyen jó dolog elindulni az Isten szerinti megtisztulás útján! Tisztítsátok meg a szíveteket, hogy megnyíljon a mégis kapuja, és a tiétek legyen Jézus! – zárta igehirdetését a püspök.

felvetel-drogrehabilitaciora

Tinirehab születik
Az egész napos konferencia után hamarosan újabb ünnepet ült a drogmisszió: október 3-án, péntek délelőtt tették le az épülő tinirehab alapkövét Ráckeresztúron, a felnőtt drogterápiás otthon melletti telken, ahol már gőzerővel folynak a munkálatok. A jelenlegi magyarországi helyzet szerint a 14-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére az ellátórendszer egyáltalán nem biztosít magas küszöbű, bentlakásos ellátást. Csupán néhány, speciális gyermekvédelmi intézmény foglalkozik a fiatalkorúak drogterápiájával. Ez azt a helyzetet eredményezi, hogy kizárólag állami gondozott (átmeneti vagy tartós nevelésbe vett) fiatalkorúak juthatnak hozzá professzionális, bentlakásos drogterápiás kezeléshez. Azaz a fiatalkorút ki kellene emelni a családjából ahhoz, hogy kezelni lehessen – ezzel elvágva őt a családtól, amely megléte pedig éppen a gyógyulást segítené, és ahová a terápia végén újra be kell tudnia illeszkedni.
Magyarországon az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott a 18 év alatti fiatalok kábítószerproblémáinak száma – mondta el Victorné Erdős Eszter, akit rendszeresen keresnek meg kétségbeesett szülők drogfogyasztó kamaszaikkal. Fontos, hogy legyen a kamaszokat rájuk szabottan ellátó intézmény, hogy ne kényszerüljenek éveket várni és elpocsékolni, mire felnőtteket gyógyító terápiás közösségbe mehetnek. Lasancz Máté és édesanyja, akik bizonyságot tettek az alapkőletételen, ebben erősítették meg a hallgatóságot: jó lett volna, ha nem kell négy évet várniuk, hogy valaki segítsen rajtuk.

MRE KIMM Fiatalkorúak Drogterápiás Intézete

Girbegurbából nyílegyenes
A Horváth Gyula és Sliszka Csaba tervezte otthonról Orsolics Zoltán Zénó szakmai vezető beszélt: az otthon ölelő tereit, a kápolnát, a foglalkoztatót és a tornatermet a lehető legotthonosabbra álmodták az S-akalú épületben, ami a girbegurba életutat is szimbolizálja. A drogmisszió reménységgel tekint a göröngyös földre, ahol az épületek állnak majd, és a göcsörtös életű kamaszokra, akik a falak között csiszolódnak majd sebes nyílvesszőkké – a 127. zsoltár azt írja: „Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak. Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg a tegzét: nem szégyenül meg, ha ellenségeivel van szóváltása a kapuban.” Bogárdi Szabó István az ünnepségen Kálvin idézte: „Küldjetek nekünk görcsös ágakat, és mi nyilakat faragunk belőlük.” A püspök hangsúlyozta, a munkában a kimenet reménységére tekintenek. Ezzel a reménységgel helyezték el az alapkövet, benne az alaprajz és a misszió munkáját megalapozó szövegek (etikai kódex, békességima, a misszió üzenete és egy ifjúsági ének) mellett a Reformátusok Lapja aktuális számával, amelynek címlapján szintén alapkőletétel volt látható – remélve, hogy jövő májusban a lap a tinirehab felszenteléséről is tudósíthat majd.

A cikk szerzője Bagdán Zsuzsanna, a Reformátusok Lapja munkatársa
Templomi fotó: Füle Tamás
Alapkőletételi fotó: Victor István

Forrás: www.parokia.hu

Kategória: Híreink | A misszióról… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Akik sztondulnak, azok velem vannak, tiszteletes úr!

A fiatal lelkésznő a barátait figyeli.

Voltak vagy negyvenen közülük a karácsonyi istentiszteleten. 1984-ben járunk.

Az a bőrkabátos, felnyírt hajú fiú becsukott szemmel mosolyog, a feje jobbra-balra billeg. Mellette a lány, aki a lelkésznő irodájában szokott aludni az asztal alatt, hogy kipihenje az éjszakai csavargást – szigorúan 10-től 16-ig -, úgy tűnik, békés álomba merül a fiú vállán, szája szélén nyál és hab rezeg.

A lelkésznő segíteni akar.

A Kallódó Ifjúságot Mentő Misszióban dolgozott már három éve. Szabad kezet kapott.

– Esperes Úr, a Kallódó Misszióban mit csináljak?

– Amit akar, angyalom.

Elkóborolt diákokat keresett, de drogosokat talált mindenhol. Valahogy Ők csapódtak hozzá. Három éve még többen voltak. Magában számol. Nyolcan haltak meg azóta – csupa keménydrogos.

Mi is megy náluk? – hydrocodin intravénásan; Gracidin; Noxyron; Codein és Coderin. Morfin. Ópiumálmok. Máktea és lengyel kompót.

„Az Úr születése a megváltás kezdete” – mondja a lelkész a pulpituson.

karácsonyi áhítat 1984 telén. A lelkésznő körbenéz. Üveges tekintetek mindenfelé.

„Mindenki sztondul. akit én hívtam” – állapítja meg a lelkésznő. „Ez az éjszaka sosem múlik el, ez a nap sosem kel fel Budapesten” – motyogja egy srác.

Így született meg a drogmisszió, egy átsztondult karácsonyi áhítat alatt.

Victorné Erdős Eszter

Kategória: Mi írtuk | Akik sztondulnak, azok velem vannak, tiszteletes úr! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Csiszolhatja, ha akarja…

„Olyan utazáson vagyok, amit a kliensek határoznak meg.”

Ki a kliens? Bárki, aki segítséget kér.

A harminckilenc éves nő és a húszéves cigánylány ülnek egymással szemben. Nem mozdulnak. A cigánylény gyerekotthonban nőtt fel, öngyilkossági kísérleteket élt túl. Először, amikor jött bepisilt. Hatalmas sapka volt a fején, eltakarta az arcát. Nem akart bejönni a szobába.
Leült a földre…

A nő leült vele szemben és most hallgatnak.

„Eddig mindig az eszem vezérelt. A klienseim tanítanak a szívemre hallgatni.”

A segítő kapcsolat akkor működik, ha impulzív, abból működik, amit ketten összeraknak. Két év alatt sok mindent összeraktak. A cigány egyetemre megy, albérletben van, visszaszerezte a pénzét, amit jó szándékú mindenfélék elvették tőle. Ő attól is fejlődik, hogy a pszichológust tanítja. Egy mondattal, amit a túlképzett agy öt oldalban magyarázna meg. Hetente egyszer lejön. Már emeltszintű érettségit tett. Ö a szívével gondolkodik, a segítő az eszével. És ettől működik.

Jó annak, akiben nincs rendszer.

– Szerinted milyenek az emberek? – kérdezi a segítő.

– Az emberek jók. Kiszámíthatatlanok. Belül mindannyian zokogó kisgyerekek.

A cigánylány megakad: Basszus, most magamról beszéltem.

Mindenki azt hiszi, itt fehérköpenyes orvosok vannak, infúzióval, gyógyszerrel, pedig ez egy lélekműhely. Mindenki szétszedheti, összerakhatja, csiszolhatja a lelkét. A segítő pedig adja hozzá a szerszámokat.

Czere-Ambrus Mária

Kategória: Mi írtuk | Csiszolhatja, ha akarja… bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Drogrehabilitációs intézet alakul fiatalkorúak számára

A  14-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére hazánkban jelenleg nem biztosított a magas küszöbű, bentlakásos ellátás, pedig egyre növekszik az érintettek száma. Ezen helyzeten javítana a Magyar Református Egyház missziója a Fiatalkorúak Drogterápiás Intézetének létrehozásával.

„Kik fölépíttettetek az apostoloknak és prófétáknak alapkövén, lévén a szegletkő maga Jézus Krisztus.” (Ef. 2,20)

A Református Egyház 1984 óta végzi szolgálatát. A Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon, a Válaszút Misszió (Budapest), és az Újvárosi Drogambulancia (Dunaújváros) számtalan teljes értékű munkát végző, családot alapító és nevelő embert „adott vissza” a társadalomnak elkötelezett, szakmailag magas színvonalú, eredményes munkával. A talajt és kontrollt vesztett fiatalok szeretetigénye, lelki igénye, a valahová való tartozás iránti vágya nagy, ezért egy keresztyén közösség sokat adhat számukra az értékeiből. Intézményeinkben szakértő, multidiszciplináris teamünk holisztikus szemléletben dolgozik. A változáshoz vezető út a szeretetteljes légkör.

A jelenlegi magyarországi helyzet szerint a 14-18 éves korú kábítószer-problémákkal küzdő korosztály részére az ellátórendszer egyáltalán nem biztosít magas küszöbű, bentlakásos ellátást. Csupán néhány, speciális gyermekvédelmi intézmény foglalkozik a fiatalkorúak drogterápiájával. Ez azt a helyzetet eredményezi, hogy kizárólag állami gondozott (átmeneti vagy tartós nevelésbe vett) fiatalkorúak juthatnak hozzá professzionális, bentlakásos drogterápiás kezeléshez. Azaz a fiatalkorút ki kellene emelni a családjából ahhoz, hogy kezelni lehessen – ezzel elvágva őt a családtól, amely megléte pedig éppen a gyógyulást segítené, és amelybe való visszaintegrálása az egyik legfontosabb terápiás célkitűzés kell, hogy legyen. Magyarországon az utóbbi években növekvő tendenciát mutatott a 18 év alatti fiatalok kábítószer problémáinak száma.

Célunk, a drogterápiás tevékenységünk kiterjesztése a 14-18 éves korosztályra, akik kezelése szakmailag külön indokolt a felnőtt korú drogfüggőktől, egyrészt a deviáns viselkedés eltanulása, elmélyülése, másrészt az eltérő kezelési igény miatt. A felnőtt korúak kezelése olyan kialakult, működő személyiségfunkciókra épít, melyek a kamaszoknál még nincsenek meg. A fiataloknál sokkal inkább a pedagógiai-képzési programra kell építenünk a terápiát, sokkal szorosabb támogató (mentor) jelenlét mellett. Az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy drogfüggők esetében az első kábítószer-használat egyre inkább eltolódott az alacsonyabb életkorok felé, egyre több a 14-18 éves. Ezen új intézmény új kihívásokat és lehetőségeket ad a mai droghasználat és deviáns viselkedés visszaszorítására, kezelésére.

 

Egyelőre várólistára tudunk jelentkezőket fogadni.
Felvételi beszélgetések:
Előzetes időpont egyeztetés szükséges!

Budapest – Válaszút Misszió:
Szerdánként 10 – 12 óráig
Soós Dóra és Erőss Éva
Cím: 1122. Budapest, Csaba u. 3
Telefon: (1) 224 0122
E-mail: valaszutiroda@freemail.hu
www.valaszutiroda.hu

Dunaújváros – Újváros Drogambulancia:
Keddenként 10 – 14 óráig
Tringer Andrea és Vajda Zsófi
Cím: 2400 Dunaújváros, Petőfi Sándor u. 1.
Telefon: +36 25 788 962
Fax: +36 25 788 984
Mobil: +36 30 490 9326
E-mail: info@ujdrogambulancia.hu
www.ujdrogambulancia.hu
Ami biztosan kell:
-TBC lelet (6 hónapnál nem régebbi)
-HIV, Hepatitis szűrés
-Háziorvos (Eü. állapotfelmérés)
-Szakorvosi beutaló (gyermekpszichiáter)
-Személyes iratok

Kategória: Híreink | Drogrehabilitációs intézet alakul fiatalkorúak számára bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva